• Nordic Yoga Academy

Yoga & Artros i Knä

Dagens sammanfattning handlar om Yoga och artros i knä

Artros är en vanligt förekommande kroniskt degenerativt tillstånd i leder som drabbar äldre över hela världen. Symptomen är smärta och begränsning av rörelseomfång i den drabbade leden och den vanligaste leden är knäet. Många känner dessutom rädsla för att falla och det kan leda till försämrad livskvalitet. Den främsta behandlingen för all artros är träning, 3 gånger i veckan, för att förbättra styrka, balans, flexibilitet och minska smärta.

Särskilt hathayoga som stärker musklerna och töjer ut förkortade vävnader runt lederna samt  det meditativa sättet att kombinera andning med stetchövningar ger avslappningseffekter som även motverkar stressystemets effekter. I förlängning kan det bidra till att minska smärta och förbättra rörlighet och styrka. 


Denna studie genomfördes under 8 veckor med 1 gemensam klass/vecka och 4 pass/vecka hemma. Varje klass byggdes kring 8-10 återkommande och 2-3 nya yogaposer. Detta jämfördes med en grupp som under samma tidsperiod fick träna aerobt. De fysiska symptomen förbättrades likvärdigt i båda grupperna, i yogagruppen blev det dock en betydligt större positiv effekt på livskvalitet/livsglädje, smärta och stress/avkoppling. Rädslan att falla avtog betydligt mer i yogagruppen liksom ångest generellt.


Har ni frågor eller funderingar kring detta inlägg? Använd kommentarsfältet nedan eller hör av er via mail :).


Källa: Cheung et al: Managing knee osteoarthritis with yoga or aerobic/strengthening exercise programs in older adults: a pilot randomized controlled trial

Rheumatol Int. 2017 Mar; 37(3): 389–398.


78 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Yoga & Stress